28/12/18

ΣΥΓΓΟΛΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ




1 Τι ονομάζεται συγκόλληση;



Η με οποιοδήποτε τρόπο ένωση δύο μετάλλων ονομάζεται γενικά συγκόλληση.
Οι συγκολλήσεις επιτυγχάνονται με την βοήθεια της θερμότητας ή της πίεσης ή και των 2 και με η χωρίς την προσθήκη υλικού παρόμοιας σύνθεσης.
Οι συγκολλήσεις είναι μόνιμες συνδέσεις.
Οι συγκολλήσεις επιθέματος γίνονται σε θέσεις που τα μέταλλα έχουν υποστεί φθορά καθώς και σε ενισχύσεις μεταλλικών κατασκευών.
Η φλογοκοπή είναι στενά συνδεδεμένη με την τεχνική της συγκόλλησης και χρησιμοποιείται για την κοπή κομματιών και την διάλυση μεταλλικών όγκων
Οι συγκολλήσεις έχουν εφαρμογή σε μεταλλικά υλικά χάλυβες χυτοχάλυβες αλλά και σε κράματα χαλκού αλουμινίου και τέλος, σε θερμοπλαστικά η συνθετικά υλικά.
2 Πιο είναι το πεδίο εφαρμογής των συγκολλήσεων από κατασκευαστικής πλευράς

Οι συγκολλήσεις έχουν εφαρμογή σε μεταλλικά υλικά χάλυβες χυτοχάλυβες αλλά και σε κράματα χαλκού αλουμινίου και τέλος, σε θερμοπλαστικά η συνθετικά υλικά.

3 Πλεονεκτήματα των συγκολλήσεων;

Οι συγκολλητές κατασκευές είναι ελαφρότερες έως 20% και φτηνότερες από τις ηλώσεις και τις κοχλιοσυνδέσεις καθώς και 50% ελαφρύτερες από τις χυτές κατασκευές

Στις συγκολλήσεις δεν εξασθενεί το υλικό γιατί δεν υπάρχουν οπές επίσης επειδή δεν υπάρχει επικάλυψη των ελασμάτων προκύπτουν λείες επιφάνειες με μικρότερο κίνδυνο οξείδωσης

Σε μεμονωμένες κατασκευές και επειδή δεν υπάρχει μοντέλο και ο χρόνος παράδοσης είναι μικρότερος είναι πιο οικονομικές κατασκευές από τις χυτές
Σε παραγωγή σειράς οι χυτές κατασκευές είναι συχνά φθηνότερες από τις συγκολλήσεις

4 Μειονεκτήματα των συγκολλήσεων;

Στις συγκολλήσεις συγκολλούνται κατά κανόνα όμοια υλικά
Η ποιότητά τους ελέγχεται δύσκολα ενώ για την κατασκευή τους απαιτείται ιδιαίτερη πείρα είναι μειονέκτημα για αυτές.
Η συναρμολόγηση των δοκών στα δικτυώματα είναι δυσκολότερη στην περίπτωση της συγκόλλησης σε σχέση με τις ηλώσεις, όπου η θέση της δοκού είναι καθορισμένη από τις οπές.
Στις συγκολλήσεις υπάρχει ο κίνδυνος στρέβλωσης και επιβλαβούς μεταβολής του κρυσταλλικού ιστού λόγω της θερμότητας που αναπτύσσεται καθώς και της ψύξης που ακολουθεί.

5 Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι συγκολλήσεις ανάλογα με την θερμοκρασία στην ποία γίνονται;

Οι συγκολλήσεις ανάλογα με την κατάσταση στην οποία θα φτάσουν οι επιφάνειες των προς συγκόλληση κομματιών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες
α. Συγκολλήσεις τήξης.
β. Συγκολλήσεις πίεσης.

6 Τι γνωρίζετε για τις συγκολλήσεις τήξης;

Σε μία συγκόλληση τήξης όταν τα προς συγκόλληση κομμάτια και το συγκολλητικό υλικό είναι από το ίδιο ή παρόμοιο υλικό η συγκόλληση λέγεται αυτογενής.
Σε μία συγκόλληση τήξης όταν τα προς συγκόλληση κομμάτια και το συγκολλητικό υλικό είναι από διαφορετικό υλικό η συγκόλληση λέγεται  ετερογενής.
Μία συγκόλληση τήξης επιτυγχάνεται με τρεις τρόπους:
Με τοπική θέρμανση μέχρι του σημείου τήξης των άκρων των προς συγκόλληση κομματιών κατά μήκος της ραφής χωρίς την χρήση συγκολλητικού υλικού (αυτοκόλληση). Η συγκόλληση δημιουργείται όταν το αυλάκι του ρευστού  μετάλλου στις άκρες των δύο κομματιών στερεοποιηθεί.
Με τήξη και των άκρων των προς συγκόλληση κομματιών και του χρησιμοποιούμενου συγκολλητικού υλικού (κόλληση)
Άλλος τρόπος συγκόλλησης τήξεως είναι με τήξη μόνο της κόλλησης.
Σ΄ αυτήν την περίπτωση το υλικό της κόλλησης είναι τελείως άλλο από το υλικό των προς συγκόλληση κομματιών και έχει οπωσδήποτε χαμηλότερο σημείο τήξης από αυτά, επίσης και τα κομμάτια μπορούν να είναι από διαφορετικό υλικό

7 Ποιες συγκολλήσεις λέγονται αυτογενείς και ποιες ετερογενείς;

Σε μία συγκόλληση τήξης όταν τα προς συγκόλληση κομμάτια και το συγκολλητικό υλικό είναι από το ίδιο ή παρόμοιο υλικό η συγκόλληση λέγεται αυτογενής.
Σε μία συγκόλληση τήξης όταν τα προς συγκόλληση κομμάτια και το συγκολλητικό υλικό είναι από διαφορετικό υλικό η συγκόλληση λέγεται  ετερογενής.

8 Ποιες είναι οι μέθοδοι συγκόλλησης τήξης; (ονομαστικά)

Με τήξη των άκρων των κομματιών χωρίς την χρήση συγκολλητικού υλικού.
Με τήξη των άκρων των κομματιών και του συγκολλητικού υλικού.
Με τήξη μόνο της κόλλησης και όχι των άκρων των κομματιών.

9 Τι γνωρίζετε για την οξυγονοσυγκόλληση;

Κατά τις αυτογενείς συγκολλήσεις τήξης για να πετύχουμε το πύρωμα των κομματιών μέχρι το σημείο τήξης χρειάζεται να προσδώσουμε μεγάλη ποσότητα θερμότητας στα σημεία συγκόλλησης.
Κατά τις αυτογενείς συγκολλήσεις τήξης σαν πηγή θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί φλόγα καυσίμου αερίου και οξυγόνου όποτε η αυτογενής συγκόλληση ονομάζεται οξυγονοσυγκόλληση. Σαν καύσιμο χρησιμοποιείται κυρίως ασετιλίνη (θερμοκρασία ανάφλεξης 32000). Εφαρμόζεται στην κατασκευή σωλήνων αγωγών δοχείων στην συγκόλληση λεπτών φύλλων και στις επιδιορθώσεις.

10 Τι γνωρίζετε για την ηλεκτροσυγκόλληση;

Κατά τις αυτογενείς συγκολλήσεις τήξης για να πετύχουμε το πύρωμα των κομματιών μέχρι το σημείο τήξης χρειάζεται να προσδώσουμε μεγάλη ποσότητα θερμότητας στα σημεία συγκόλλησης.
Αν σαν πηγή θερμότητας για την πραγματοποίηση  της  συγκόλλήσης τήξης  χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρική ενέργεια τότε η συγκόλληση ονομάζεται ηλεκτροσυγκόλληση
Στην ηλεκτροσυγκόλληση η τήξη γίνεται με την βοήθεια φωτεινού ηλεκτρικού τόξου (35000) συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος το οποίο δημιουργείται μεταξύ των προς συγκόλληση αντικειμένων και ενός μεταλλικού κατά κανόνα ηλεκτροδίου. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε εργασίες παραγωγής στους τομείς της κατασκευής και της επιδιόρθωσης ως συγκόλληση με τηγμένο μέταλλο. Η ένταση του ηλεκτρικού ρέματος στην ηλεκτροσυγκόλληση ρυθμίζεται ανάλογα με το πάχος των προς συγκόλληση αντικειμένων
Τα ηλεκτρόδια που στην ηλεκτροσυγκόλληση αποτελούν και την κόλληση διακρίνονται σε γυμνά και επενδεδυμένα. Η επένδυση των επενδεδυμένων ηλεκτροδίων τήκεται εύκολα με σκοπό τη δημιουργία στρώσης προστασίας από την σκουριά, τη διάλυση των ακαθαρσιών, τη δημιουργία προστατευτικού μανδύα από αέρια τον ιονισμό ανάμεσα στο ηλεκτρόδιο και την ατμόσφαιρα ώστε να διατηρείται το άναμμα και να παραμένει σταθερό το ηλεκτρικό τόξο
Όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρόδια από άνθρακα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά συνεχές ρεύμα
Η ηλεκτροσυγκόλληση και η οξυγονοσυγκόλληση είναι μέθοδοι συγκόλλησης με το χέρι.

11 Τι γνωρίζετε για τα ηλεκτρόδια σε τι χρησιμεύει η επένδυση στα επενδεδυμένα ηλεκτρόδια;

Τα ηλεκτρόδια που στην ηλεκτροσυγκόλληση αποτελούν και την κόλληση διακρίνονται σε γυμνά και επενδεδυμένα. Η επένδυση των επενδεδυμένων ηλεκτροδίων τήκεται εύκολα με σκοπό τη δημιουργία στρώσης προστασίας από την σκουριά, τη διάλυση των ακαθαρσιών, τη δημιουργία προστατευτικού μανδύα από αέρια τον ιονισμό ανάμεσα στο ηλεκτρόδιο και την ατμόσφαιρα ώστε να διατηρείται το άναμμα και να παραμένει σταθερό το ηλεκτρικό τόξο.
Όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρόδια από άνθρακα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά συνεχές ρεύμα

12 Τι γνωρίζετε για τις ετερογενείς συγκολλήσεις;

Κατά της ετερογενείς συγκολλήσεις:
Τα κομμάτια θερμαίνονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από το σημείο τήξης τους αλλά οπωσδήποτε υψηλότερη από το σημείο τήξης της κόλλησης.
Οι ετερογενείς συγκολλήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την θερμοκρασία στην οποία γίνονται τις μαλακές και τις σκληρές.
Μαλακές λέγονται οι ετερογενείς συγκολλήσεις που τα προς συγκόλληση αντικείμενα είναι από διαφορετικό υλικό από το υλικό της κόλλησης και η θερμοκρασία στην οποία λιώνει η κόλληση είναι μικρότερη από 500 βαθμούς Κελσίου.
Σκληρές λέγονται οι ετερογενείς συγκολλήσεις που  τα προς συγκόλληση αντικείμενα είναι από διαφορετικό υλικό από το υλικό της κόλλησης και η θερμοκρασία στην οποία λιώνει η κόλληση είναι μεγαλύτερη από 500 βαθμούς Κελσίου
Οι ετερογενείς συγκολλήσεις χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις συγκόλλησης ανομοιογενών μετάλλων ή όταν δεν επιτρέπονται οι υψηλές θερμοκρασίες

13 Ποιες είναι οι αυτοματοποιημένες μέθοδοι  συγκόλλησης και που χρησιμοποιούνται;

Οι αυτοματοποιημένες μέθοδοι συγκόλλησης είναι:

α) μετάλλου αδρανούς αερίου ή μετάλλου ενεργού αερίου (MIG / MAG) χρησιμοποιούνται κυρίως για χαλύβδινα υλικά

β) Βολφραμίου αδρανούς αερίου (WIG)
χρησιμοποιείται για πάχη ελασμάτων ως 0,6 mm, και για όλα τα μη σιδηρούχα μέταλλα.

γ) πλάσματος με μηχανικά περιοριστικό τόξο
χρησιμοποιείται για λεπτά φύλα ως 1 mm, για χάλυβες  ή κράματά τους, χαλκό, ορείχαλκο και ειδικά μέταλλα

δ) συγκόλληση με πλήρες σύρμα και υπόβαθρο σκόνης UP
χρησιμοποιείται για πάχη ελασμάτων μεγαλύτερα από 10 στη ναυπηγική στις επιμεταλλώσεις και θεωρείται τελείως αυτόματη μέθοδος

Η συγκόλληση με δέσμη ηλεκτρονίων
χρησιμοποιείται για σύνθετες συγκολλήσεις και δύσκολα συγκολλητικά υλικά

14 Τι γνωρίζετε για την συγκόλληση με πίεση και την συγκόλληση με τριβή;

Στις συγκολλήσεις με πίεση τα κομμάτια θερμαίνονται σε θερμοκρασία μικρότερη από το σημείο τήξης του μετάλλου και πιέζονται δυνατά οι επιφάνειες της συγκόλλησης χωρίς  την προσθήκη κόλλησης.
Με πίεση μπορούν να συγκολληθούν κομμάτια εν ψυχρώ.
Στην συγκόλληση με ηλεκτροπόντα τα κομμάτια στην θέση επαφής θερμαίνονται με τη βοήθεια ηλ. αντίστασης και στην συνέχεια συγκολλούνται με πίεση.

15 Τι γνωρίζετε για την συγκόλληση με τριβή;

Στην συγκόλληση με τριβή η θερμοκρασία παράγεται με την τριβή των κομματιών που θα συγκολληθούν και στη συνέχεια πιέζονται. Χρησιμοποιείται κυρίως για μικρά κομμάτια μαζικής παραγωγής.

16 Είδη ραφών σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το κάθε είδος;

Οι μορφές των ραφών είναι:
Η Μετωπική ή εσωραφή και η Γωνιακή ή εξωραφή
Η μετωπική ραφή χρησιμοποιείται για ελάσματα και φορείς, μπορεί να δεχτεί περισσότερα φορτία στατικά και δυναμικά από την εξωραφή.
Η γωνιακή ραφή χρησιμοποιείται ένωση κομματιών που σχηματίζουν Ταυ, γωνία, ή επικαλύπτονται, και περισσότερο ευαίσθητη από την μετωπική. Οι γωνιακές ραφές διακρίνονται σε επίπεδες, κοίλες, και κυρτές.
Η γωνιακή ραφή δέχεται μικρότερα φορτία από την Τ ενώ η σύνδεση με επικάλυψη δέχεται τα μικρότερα φορτία από όλες τις μορφές σύνδεσης.
Κάθε στρώση συγκολλητικού υλικού κατά την διάρκεια μιας συγκόλλησης ονομάζεται κορδόνι.

17 Τι είναι τα «κορδόνια»;

Κάθε στρώση συγκολλητικού υλικού κατά την διάρκεια μιας συγκόλλησης ονομάζεται κορδόνι.

1 Η με οποιοδήποτε τρόπο ένωση δύο μετάλλων ονομάζεται γενικά συγκόλληση
Σ
Λ

2 Οι συγκολλήσεις επιτυγχάνονται

α. με την βοήθεια της θερμότητας και την ύπαρξη συγκολλητικού υλικού
β. με την βοήθεια της πίεσης και την ύπαρξη συγκολλητικού υλικού
γ με την βοήθεια της θερμότητας ή της πίεσης ή και των 2 και με η χωρίς την προσθήκη υλικού παρόμοιας σύνθεσης
δ. τίποτα από τα παραπάνω

3 Οι συγκολλήσεις είναι

α. λυόμενες συνδέσεις
β. λυόμενες συνδέσεις εκτός αν υπάρχει συγκολλητικό υλικό
γ. μόνιμες συνδέσεις
δ. μόνιμες συνδέσεις εκτός αν υπάρχει συγκολλητικό υλικό

4 Οι συγκολλήσεις επιθέματος γίνονται

α. σε θέσεις που τα μέταλλα έχουν υποστεί φθορά καθώς και σε ενισχύσεις μεταλλικών κατασκευών
β. για την συγκόλληση μεταλλικών ράβδων
γ. για την κοπή μεταλλικών κατασκευών
δ. τίποτα από τα παραπάνω


5 Η φλογοκοπή είναι
α μια μορφή συγκόλλησης για μη μεταλλικά υλικά

β. μια μορφή συγκόλλησης για μεταλλικά υλικά

γ. είναι στενά συνδεδεμένη με την τεχνική της συγκόλλησης και χρησιμοποιείται για την κοπή κομματιών και την διάλυση μεταλλικών όγκων

δ. είναι μια μορφή συγκόλλησης και χρησιμοποιείται για την κοπή κομματιών

6 Οι συγκολλήσεις έχουν εφαρμογή σε υλικά όπως είναι

α                                                       
γ                                                       
ε                                                        
ζ                                                       
θ                                                       
β                                                       
δ                                                       
στ                                                       
η                                                       
κ                                                        

7 Οι συγκολλητές κατασκευές είναι ελαφρύτερες έως 20% και φτηνότερες από τις ηλώσεις και τις κοχλιοσυνδέσεις καθώς και 50% ελαφρύτερες από τις χυτές κατασκευές
Σ
Λ

8 Στις συγκολλήσεις δεν εξασθενεί το υλικό γιατί δεν υπάρχουν οπές επίσης επειδή δεν υπάρχει επικάλυψη των ελασμάτων προκύπτουν λείες επιφάνειες με μικρότερο κίνδυνο οξείδωσης
Σ
Λ

9 Σε μεμονωμένες κατασκευές και επειδή δεν υπάρχει μοντέλο και ο χρόνος παράδοσης είναι μικρότερος είναι πιο οικονομικές κατασκευές από τις χυτές
Σ
Λ

10 Σε παραγωγή σειράς οι χυτές κατασκευές είναι συχνά φθηνότερες από τις συγκολλήσεις
Σ
Λ

11 Το ότι στις συγκολλήσεις συγκολλούνται κατά κανόνα όμοια υλικά, το ότι η ποιότητα τους ελέγχεται δύσκολα ενώ για την κατασκευή τους απαιτείται ιδιαίτερη πείρα είναι μειονέκτημα για αυτές.
Σ
Λ

12 H συναρμολόγηση των δοκών στα δικτυώματα είναι δυσκολότερη στην περίπτωση της συγκόλλησης σε σχέση με τις ηλώσεις
Σ
Λ

13 Στις συγκολλήσεις υπάρχει ο κίνδυνος στρέβλωσης και επιβλαβούς μεταβολής του κρυσταλλικού ιστού λόγω της θερμότητας που αναπτύσσεται καθώς και της ψύξης που ακολουθεί
Σ
Λ


14 Οι συγκολλήσεις ανάλογα με την κατάσταση στην οποία θα φτάσουν οι επιφάνειες των προς συγκόλληση κομματιών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες

α. Συγκολλήσεις ……………………………
β. Συγκολλήσεις ……………………………

15 Σε μία συγκόλληση τήξης όταν τα προς συγκόλληση κομμάτια και το συγκολλητικό υλικό είναι από το ίδιο ή παρόμοιο υλικό η συγκόλληση λέγεται:

α. αυτογενής
β. ετερογενής
γ. οξυγονοσυγκόλληση
δ. κασσιτεροκόλληση

16 Σε μία συγκόλληση τήξης όταν τα προς συγκόλληση κομμάτια και το συγκολλητικό υλικό είναι από διαφορετικό υλικό η συγκόλληση λέγεται

α. αυτογενής
β. ετερογενής
γ. οξυγονοσυγκόλληση
δ. κασσιτεροκόλληση

17 Μία συγκόλληση τήξης επιτυγχάνεται

α. Με τοπική θέρμανση μέχρι του σημείου τήξης των άκρων των προς συγκόλληση κομματιών

β)Με τοπική θέρμανση μέχρι του σημείου τήξης των άκρων των προς συγκόλληση κομματιών καθώς και με την τήξη του χρησιμοποιούμενου συγκολλητικού υλικού

γ. Με την τήξη μόνο του χρησιμοποιούμενου συγκολλητικού υλικού

δ. όλα τα παραπάνω

18 Στην περίπτωση της συγκόλλησης με τήξη μόνο της κόλλησης, το υλικό της κόλλησης

α. είναι τελείως άλλο από το υλικό των προς συγκόλληση κομματιών και έχει οπωσδήποτε χαμηλότερο σημείο τήξης από αυτά, επίσης και τα κομμάτια μπορούν να είναι από διαφορετικά υλικά

β. είναι οπωσδήποτε το ίδιο από το υλικό των προς συγκόλληση κομματιών αλλά έχει οπωσδήποτε χαμηλότερο σημείο τήξης από αυτά, επίσης και τα κομμάτια μπορούν να είναι από διαφορετικά υλικά
γ. είναι τελείως άλλο από το υλικό των προς συγκόλληση κομματιών και έχει οπωσδήποτε υψηλότερο σημείο τήξης από αυτά, επίσης και τα κομμάτια μπορούν να είναι από διαφορετικά υλικά

δ. είναι υποχρεωτικά το ίδιο με το υλικό των προς συγκόλληση κομματιών και έχει οπωσδήποτε το ίδιο σημείο τήξης από αυτά, επίσης και τα κομμάτια μπορούν να είναι από διαφορετικά υλικά
19 Κατά τις αυτογενείς συγκολλήσεις τήξης:

α. Για να πετύχουμε το πύρωμα των κομματιών μέχρι το σημείο τήξης χρειάζεται να προσδώσουμε μεγάλη ποσότητα θερμότητας στα σημεία συγκόλλησης

β. Για να πετύχουμε την συγκόλληση των κομματιών δεν χρειαζόμαστε συγκολλητικό υλικό

γ. Για να πετύχουμε το πύρωμα των κομματιών μέχρι το σημείο τήξης χρειάζεται να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας

δ. Τίποτα από τα παραπάνω

20 Κατά τις αυτογενείς συγκολλήσεις τήξης σαν πηγή θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί φλόγα καυσίμου αερίου και οξυγόνου όποτε η αυτογενής συγκόλληση ονομάζεται οξυγονοσυγκόλληση
Σ
Λ

21 Κατά τις αυτογενείς συγκολλήσεις τήξης σαν πηγή θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρική ενέργεια όποτε η συγκόλληση ονομάζεται ηλεκτροσυγκόλληση
Σ
Λ

22 Στην ηλεκτροσυγκόλληση η τήξη γίνεται

α. την βοήθεια φωτεινού ηλεκτρικού τόξου (3500°)συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος το οποίο δημιουργείται μεταξύ των προς συγκόλληση αντικειμένων και ενός μεταλλικού κατά κανόνα ηλεκτροδίου

β. με την βοήθεια φωτεινού ηλεκτρικού τόξου (3500 )συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος το οποίο δημιουργείται μεταξύ των προς συγκόλληση αντικειμένων
γ. με την βοήθεια φωτεινού ηλεκτρικού τόξου (3500")συνεχούς η εναλλασσόμενου ρεύματος το οποίο δημιουργείται μεταξύ δύο ηλεκτροδίων

δ. με την βοήθεια φωτεινού ηλεκτρικού τόξου (3500")συνεχούς ή εναλλασσόμενού ρεύματος το οποίο δημιουργείται μεταξύ του ενός κομματιού και ενός μεταλλικού κατά κανόνα ηλεκτροδίου

23 Η ένταση του ηλεκτρικού ρέματος στην ηλεκτροσυγκόλληση ρυθμίζεται ανάλογα με το πάχος των προς συγκόλληση αντικειμένων
Σ
Λ

24 Τα ηλεκτρόδια που στην ηλεκτροσυγκόλληση αποτελούν και την κόλληση διακρίνονται σε γυμνά και επενδεδυμένα
Σ
Λ

25 Η επένδυση των επενδεδυμένων ηλεκτροδίων

α. τήκεται εύκολα με σκοπό τη δημιουργία στρώσης προστασίας από την σκουριά, τη διάλυση των ακαθαρσιών, τη δημιουργία προστατευτικού μανδύα από αέρια

β. τον ιονισμό ανάμεσα στο ηλεκτρόδιο και την ατμόσφαιρα ώστε να διατηρείται το άναμμα και να παραμένει σταθερό το ηλεκτρικό τόξο

γ όλα τα παραπάνω

δ. τίποτα από τα παραπάνω

26 Όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρόδια από άνθρακα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά συνεχές ρεύμα
Σ
Λ

27 Η ηλεκτροσυγκόλληση και η οξυγονοσυγκόλληση είναι μέθοδοι συγκόλλησης με το Χέρι
Σ
Λ

28 Κατά τις ετερογενείς συγκολλήσεις

α. τα κομμάτια θερμαίνονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από το σημείο τήξης τους αλλά οπωσδήποτε υψηλότερη από το σημείο τήξης της κόλλησης

β. τα κομμάτια θερμαίνονται σε θερμοκρασία υψηλότερη από το σημείο τήξης τους αλλά και υψηλότερη από το σημείο τήξης της κόλλησης

γ. τα κομμάτια θερμαίνονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από το σημείο τήξης τους αλλά και χαμηλότερη από το σημείο τήξης της κόλλησης

δ. τα κομμάτια θερμαίνονται σε θερμοκρασία υψηλότερη από το σημείο τήξης τους αλλά οπωσδήποτε χαμηλότερη από το σημείο τήξης της κόλλησης

29 Οι ετερογενείς συγκολλήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την θερμοκρασία στην οποία γίνονται τις μαλακές και τις σκληρές
Σ
Λ

30 Μαλακές λέγονται οι ετερογενείς συγκολλήσεις που:

α. τα προς συγκόλληση αντικείμενα είναι από διαφορετικό υλικό από το υλικό της κόλλησης και η θερμοκρασία στην οποία λιώνει η κόλληση είναι μικρότερη από 500 βαθμούς Κελσίου

β. τα προς συγκόλληση αντικείμενα είναι από το ίδιο υλικό από το υλικό της κόλλησης και η θερμοκρασία στην οποία λιώνει η κόλληση είναι μικρότερη από 500 βαθμούς Κελσίου

γ. τα προς συγκόλληση αντικείμενα είναι από διαφορετικό υλικό από το υλικό της κόλλησης και η θερμοκρασία στην οποία λιώνει η κόλληση είναι μεγαλύτερη από 500 βαθμούς Κελσίου
31 Σκληρές λέγονται οι ετερογενείς συγκολλήσεις που

α. τα προς συγκόλληση αντικείμενα είναι από διαφορετικό υλικό από το υλικό της κόλλησης και η θερμοκρασία στην οποία λιώνει η κόλληση είναι μικρότερη από 500 βαθμούς Κελσίου

β. τα προς συγκόλληση αντικείμενα είναι από το ίδιο υλικό από το υλικό της κόλλησης και η θερμοκρασία στην οποία λιώνει η κόλληση είναι μικρότερη από 500 βαθμούς Κελσίου

γ. τα προς συγκόλληση αντικείμενα είναι από διαφορετικό υλικό από το υλικό της κόλλησης και η θερμοκρασία στην οποία λιώνει η κόλληση είναι μεγαλύτερη από 500 βαθμούς Κελσίου

δ τίποτα από τα παραπάνω

32 Οι ετερογενείς συγκολλήσεις χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις συγκόλλησης ανομοιογενών μετάλλων ή όταν δεν επιτρέπονται οι υψηλές θερμοκρασίες
Σ
Λ

33 Οι αυτοματοποιημένες μέθοδοι συγκόλλησης είναι
α……………………………………
β……………………………………
γ…………………………………….
δ……………………………………..
ε………………………………………

34 Στις συγκολλήσεις με πίεση τα κομμάτια θερμαίνονται σε θερμοκρασία

α. μεγαλύτερη από το σημείο τήξης του μετάλλου και πιέζονται δυνατά οι επιφάνειες της συγκόλλησης χωρίς την προσθήκη κόλλησης

β. μικρότερη από το σημείο τήξης του μετάλλου και πιέζονται δυνατά οι επιφάνειες της συγκόλλησης χωρίς την προσθήκη κόλλησης

γ. ίση από το σημείο τήξης του μετάλλου και πιέζονται δυνατά οι επιφάνειες της συγκόλλησης χωρίς την προσθήκη κόλλησης

δ. μικρότερη από το σημείο τήξης του μετάλλου και πιέζονται δυνατά ot επιφάνειες της συγκόλλησης με την προσθήκη κόλλησης

35 Με πίεση μπορούν να συγκολληθούν κομμάτια εν ψυχρώ
Σ
Λ

36 Στην συγκόλληση με ηλεκτροπόντα τα κομμάτια στην θέση επαφής θερμαίνονται τη βοήθεια ηλ. αντίστασης και στην συνέχεια συγκολλούνται με πίεση
Σ
Λ

37 Στην συγκόλληση με τριβή η θερμοκρασία παράγεται με την τριβή των κομματιών που θα συγκολληθούν και στη συνέχεια πιέζονται. Χρησιμοποιείται κυρίως για μικρά κομμάτια μαζικής παραγωγής
Σ
Λ

38 Οι μορφές των ραφών είναι η μετωπική ή εσωραφή και η Γωνιακή ή εξωραφή
Σ
Λ

39 Η μετωπική ραφή

α. χρησιμοποιείται για κλάσματα και φορείς, μπορεί να δεχτεί περισσότερα φορτία στατικά και δυναμικά από την εξωραφή

β. χρησιμοποιείται ένωση κομματιών που σχηματίζουν Ταυ ή γωνία ή επικαλύπτονται, και είναι ευαίσθητη

γ. χρησιμοποιείται τη συγκόλληση διαφόρων κομματιών, πηγή θερμότητας είναι η ηλεκτρική ενέργεια και μπορεί να δεχτεί περισσότερα φορτία στατικά και δυναμικά από την εξωραφή

δ τίποτα από τα παραπάνω

40 Η γωνιακή ραφή

α. χρησιμοποιείται για ελάσματα και φορείς, μπορεί να δεχτεί περισσότερα φορτία φατικά και δυναμικά από την εξωραφή

β)χρησιμοποιείται ένωση κομματιών που σχηματίζουν Ταυ ή γωνία ή επικαλύπτονται, και περισσότερο ευαίσθητη από την μετωπική

γ. χρησιμοποιείται τη συγκόλληση διαφόρων κομματιών, πηγή θερμότητας είναι η ηλεκτρική ενέργεια και μπορεί να δεχτεί περισσότερα φορτία στατικά και δυναμικά από την εξωραφή

δ τίποτα από τα παραπάνω

41 Οι γωνιακές ραφές διακρίνονται σε
α
β
γ

42 Κάθε στρώση συγκολλητικού υλικού κατά την διάρκεια μιας συγκόλλησης ονομάζεται κορδόνι
Σ
Λ